Őrségi parasztházunk

Az ŐRSÉG - a tájegység, amely örökre rabul ejtette a szívünket. Kercaszomor, közelebbről Szomoróc, amelyet most már szűkebb hazánként emlegethetünk.


Az ŐRSÉG... nem is oly rég még azt sem tudtam, hogy merre keressem a térképen. Miután 2007. decemberében ezen a vidéken töltöttünk 3 napot, azóta szinte megállt az idő. Végérvényesen és visszavonhatatlanul beleszerettünk a férjemmel együtt ebbe a vidékbe, s a megoldást kerestük arra, hogy mily módon csempészhetnénk mindennapjaink gondolatába e csodálatos helyet...


Web-napló egy 110 éves parasztház felújításának margójára...

KÁLYHÁS

Cserépkálya, kandalló, kemence(beltéri-kültéri, búbos), kerti sütőalkalmatosságok szakszerű építése, karbantartása garanciával. Cserépkályha elbontása sitt elszállítással. +3630 6929649 e-mail: cskalyha@gmail.com

Képeink

Kedvenc oldalaim

* Kercaszomor
a helyi Önkormányzat hivatalos oldala
* Verolitta Vendégház
az igényes, falusi turizmus
* Őrség.lap.hu
minden, ami az Őrséggel kapcsolatos
* Hétrét Együttes
* Neil Young Sétány
ha szereted az igényes és jó zenét
* Őrségi ingatlanközvetítés, értékbecslés
a mi házunk lelőhelye (is)
* Őrségi Teleház
információk, rendezvények, programok, szálláshelyek
* Őrségi fotók
Kelemen Gábor fotográfus képei
* Őrségi kerámiák
Csótár Rezső népi iparművész, szentgyörgyvölgyi fazekasmester
* Ferencz-porta
bemutató gazdaság, bioporta és szálláshely Szalafőn
* Őrvidék
hasznos információk az őrség tájegységeiről
* Tönköly-porta
Soós Ferenc kercaszomori ökogazda által készített vegetáriánus ételek, hajdínás-étkek, tönköly-párnák
* Bognár Étterem és a Zala Parti Betérő Pizzéria
a környék legfinomabb hajdínás vargányalevese, őrségi specialitásai, magyaros ételei és pizzái
* Térkép
ahol megtalálhatsz bennünket

Kapcsolat

Utolsó kommentek

  • annavoice: Kedves annamarie! Vályogházzal és parasztházakkal kapcsolatosan barangoltam a neten, amikor ráleltem az „Egy vályogház naplója képekben” című blogr... (2013.07.05. 02:14) Költözködünk...
  • fűrészpor: Már azt hittem, hogy vége a blognak. :) Pár hónapja olvastam bele és most kíváncsiságból ide néztem, de már megyek is a blogspotra. :) (2009.12.10. 11:39) Költözködünk...
  • Kaga: @Péterbácsi: Jaja, vagy a blogter is. Esetleg freeblog, de ott a világon mindent megszabnak... (2009.10.30. 14:49) Költözködünk...
  • accipiter: Az egyik barátnőm családja is gondolt egyet és felújították az örökölt kúriát és le is költöztek Kazárra. :) Egyedül dórinak hiányzik Pest a család ... (2009.09.24. 14:51) A felújítás is halad...
  • Péterbácsi: Jól döntöttél a blogspot egy kiváló lehetőség! (2009.08.18. 07:13) Költözködünk...
  • Utolsó 20

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Sportoltunk is...

2009.07.30. 09:53 - annamarie

Címkék: foci bringatúra disznóvágás

Itt nem lehetett kifogással élni, hiszen tengernyi időnk volt, és ráadásul jól is esett. Majd' minden kora este, mikor nem jött közbe egy-egy sütögetős összejövetel, Timivel, Julival és a lányokkal bringára pattantunk, és lenyomtunk minimum 8 km-t. Volt olyan napunk, amikor pont a kétszeresét sikerült teljesítenünk, így nagyon büszkék voltunk magunkra. Az erdős-dombos vidéken bizony egymást érték az emelkedők, így jól megdolgoztattuk lábizmainkat. Sokszor előfordult az is, hogy áttekertünk Szlovéniába, az első falu végéig. A bringán ülve gyönyörködtünk a tájban és a szlovén portákban: minden háznál rengeteg virág, rendezett környezet volt jellemző.

Egyik alkalommal hazafelé jövet beláttunk az egyik ház udvarára, ahol éppen disznóvágás zajlott. Egy fél disznó lógott lefelé a magasba akasztott kampóról, egy másik - még egészben - az udvar hátsó részében a pörzsölés szakaszában mereven feküdt egy asztalon. Ez a lányoknak annyira újdonság számba ment, hogy mindannyian odaálltunk a kerítés nélküli udvar bejáratához tátani a szánkat. A háziak észrevették érdeklődésünket és kedvesen beinvitálták kis csapatunkat. Megkínáltak frissítővel és mondták, hogy nyugodtan nézzük csak addig, ameddig kedvünk tartja. A beszélgetés során kiderült, hogy korán sincs még vége a disznóvágásnak: ha ezzel a naggyal végeznek, akkor egy 20 kg-os malaccal zárják a napot. Nekem kicsit szokatlannak tűnt a disznóvágás ideje, hiszen az én nagyszüleim  Tolna megyében mindig télidőtájt, kora hajnalban kezdték meg a disznóvágást. De hát ahány ház, annyi szokás! Egy jó félórát töltöttünk ott, majd megköszöntük a szíveslátást és útra keltünk hazafelé. Timi elcsodálkozott a vadidegen emberek kedvességén, hiszen pesti lány létére ilyet nem igen tapasztal.  Én viszont a szegény jószágokat – leginkább a sorsára váró kismalacot -  sajnáltam, de nagyon. Húsfogyasztó lévén át is villant az agyamon a gondolat, hogy talán nem kéne többet húst enni, de amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan el is illant. A hentesnél kimért húsok már annyira „személytelenek”, és különben is, nagyon szeretem a husit, nem csak elkészíteni, de fogyasztani is.

Pompásak voltak ezek a közös bringatúrák, egyetlen hátulütője az volt, hogy pont abban az időszakban rajzottak a szúnyogok, amikor mi bicajoztunk. Megfigyeltük, hogy este 7 és 9 között rengetegen vannak, és szívják a vérünket. Még a TV-ben is hallottuk, hogy Vas megyében az árvíz után itt a szúnyoginvázió… mi sajnos megtapasztaltuk, a szúnyogcsípésektől kétszeresre dagadt a bokánk.

Sportolásunk nem csak a kerékpározásban teljesedett ki, hanem férjem és unokahúgom beálltak a helyben verbuválódott focicsapatba is. Miután mindketten sikerélménnyel zárták az első alkalmat, így ott tartózkodásunk alatt többször is rúgták a bőrt a falubeliekkel, akik korra és nemre való tekintet nélkül egyre többen álltak be a pályára. Ahogy figyeltem a játékot, volt nem egy kissrác, akik zsenge koruk ellenére olyannyira toppon voltak, hogy nem is értem, hogy a nagy csapatok edzői miért nem ilyen kis falukban keresik az utánpótlást csapatuk számára.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://amihazunk.blog.hu/api/trackback/id/tr741277117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Messzenéző Minyon 2009.07.30. 12:32:00

Látod, látod, így van ez: aki csak a hentesnél veszi a húst, nem érti, hogy vagyunk képesek megenni az általunk nevelt állatokat, pedig ez is, az is ugyanolyan husi.

annamarie · http://amihazunk.blog.hu 2009.07.30. 12:54:39

@Messzenéző Minyon: Igazad van Minyonka, csak amelyik állatot én nevelem, azt simogatom, szeretgetem - ezek után hogy enném meg?

Messzenéző Minyon 2009.07.30. 16:01:19

@annamarie: Igaz, igaz, de az "amit eszel, az leszel" nálam sokkal erősebb érv. Azt pedig tudom, hogy ezek az állatok mit ettek, mitől nőttek meg pont akkorára, amekkorára. És semmivel sem nagyobbra csak azért, hogy nagyobb legyen vásárláskor a súlyuk, ami ki is sül belőlük víz formájában.
És még egy érvem van: jobb megenni egy olyan állatot, akit senki sem simogatott, senki sem szeretgetett, esetleg a napfényt sem látta soha, csak élte az ő rövidre szabott életét egy szűk helyen?

annamarie · http://amihazunk.blog.hu 2009.07.30. 16:21:26

@Messzenéző Minyon: Nekem az a lényeg, hogy ÉN ne kötődjek hozzájuk érzelmileg. És ha már hónapokig etetem, simogatom, szeretgetem, akkor ezt már nem lehet elmondani róluk... önkéntelenül is az ember megszereti a jószágát, én legalábbis így vagyok vele. Nálunk csak végelgyengülésben halhatnak meg az állatok, levágásról szó sem lehetne. Ezért nem lesz nálunk pld. csirke/tyúk, pedig a múltkor a gyáli piacon olyan édes naposcsibéket láttam...

Messzenéző Minyon 2009.07.31. 16:30:29

Azért ha majd ott laktok, egy pár tyúkot tarthatsz, a tojások kedvéért. És akkor levágni sem kell őket. A tyúk olyan igénytelen, ahogy megismertelek, simán belefér az életetekbe, hogy végelgyengülésben haljon meg.
Na, többet már nem kotnyeleskedem bele :)))

annamarie · http://amihazunk.blog.hu 2009.07.31. 17:19:34

@Messzenéző Minyon: Na ez jó ötlet! Úgyis a szomszédba járunk át tojásért! :-))
süti beállítások módosítása