Őrségi parasztházunk

Az ŐRSÉG - a tájegység, amely örökre rabul ejtette a szívünket. Kercaszomor, közelebbről Szomoróc, amelyet most már szűkebb hazánként emlegethetünk.


Az ŐRSÉG... nem is oly rég még azt sem tudtam, hogy merre keressem a térképen. Miután 2007. decemberében ezen a vidéken töltöttünk 3 napot, azóta szinte megállt az idő. Végérvényesen és visszavonhatatlanul beleszerettünk a férjemmel együtt ebbe a vidékbe, s a megoldást kerestük arra, hogy mily módon csempészhetnénk mindennapjaink gondolatába e csodálatos helyet...


Web-napló egy 110 éves parasztház felújításának margójára...

KÁLYHÁS

Cserépkálya, kandalló, kemence(beltéri-kültéri, búbos), kerti sütőalkalmatosságok szakszerű építése, karbantartása garanciával. Cserépkályha elbontása sitt elszállítással. +3630 6929649 e-mail: cskalyha@gmail.com

Képeink

Kedvenc oldalaim

* Kercaszomor
a helyi Önkormányzat hivatalos oldala
* Verolitta Vendégház
az igényes, falusi turizmus
* Őrség.lap.hu
minden, ami az Őrséggel kapcsolatos
* Hétrét Együttes
* Neil Young Sétány
ha szereted az igényes és jó zenét
* Őrségi ingatlanközvetítés, értékbecslés
a mi házunk lelőhelye (is)
* Őrségi Teleház
információk, rendezvények, programok, szálláshelyek
* Őrségi fotók
Kelemen Gábor fotográfus képei
* Őrségi kerámiák
Csótár Rezső népi iparművész, szentgyörgyvölgyi fazekasmester
* Ferencz-porta
bemutató gazdaság, bioporta és szálláshely Szalafőn
* Őrvidék
hasznos információk az őrség tájegységeiről
* Tönköly-porta
Soós Ferenc kercaszomori ökogazda által készített vegetáriánus ételek, hajdínás-étkek, tönköly-párnák
* Bognár Étterem és a Zala Parti Betérő Pizzéria
a környék legfinomabb hajdínás vargányalevese, őrségi specialitásai, magyaros ételei és pizzái
* Térkép
ahol megtalálhatsz bennünket

Kapcsolat

Utolsó kommentek

  • annavoice: Kedves annamarie! Vályogházzal és parasztházakkal kapcsolatosan barangoltam a neten, amikor ráleltem az „Egy vályogház naplója képekben” című blogr... (2013.07.05. 02:14) Költözködünk...
  • fűrészpor: Már azt hittem, hogy vége a blognak. :) Pár hónapja olvastam bele és most kíváncsiságból ide néztem, de már megyek is a blogspotra. :) (2009.12.10. 11:39) Költözködünk...
  • Kaga: @Péterbácsi: Jaja, vagy a blogter is. Esetleg freeblog, de ott a világon mindent megszabnak... (2009.10.30. 14:49) Költözködünk...
  • accipiter: Az egyik barátnőm családja is gondolt egyet és felújították az örökölt kúriát és le is költöztek Kazárra. :) Egyedül dórinak hiányzik Pest a család ... (2009.09.24. 14:51) A felújítás is halad...
  • Péterbácsi: Jól döntöttél a blogspot egy kiváló lehetőség! (2009.08.18. 07:13) Költözködünk...
  • Utolsó 20

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Előszó a hálószobához

2009.04.02. 14:17 - annamarie

Címkék: őrségi parasztház szomoróc parasztház felújítása vidéki ház

Erről a helyiségről ezeddig nem tettem említést, pedig nagyon is szerves része a háznak. Idáig tárolónak, lomosnak használtuk, de ahogy készülnek a helyiségek sorban, így ő is hamarosan sorra kerül. Tehát még februárban valamikor kirámoltuk a szerszámokat, a különféle anyagokat és Laca felszedte a padlót. Ez az a helyiség, amiről legelső találkozásunkkor megállapítottuk, hogy teljes felújítást igényel. A hajópadló helyenként szétrohadva, a fal a sarokban felázva... A mennyezete ugyanúgy gerendás, mint a többi helyiségnek, annyi különbséggel, hogy itt nem sötétbarna olajfestékkel van lekenve, hanem valamilyen mahagónis-barnás lazúrral van lekezelve. Nekünk ez a mennyezet tetszik a legjobban. A szoba méretéből kifolyólag pont alkalmas hálószobának, így én rögtön ki is neveztem annak. Két ablaka van, gyakorlatilag délelőtt 11-től a késő délutáni órákig körbe süti a nap.

A padlója helyenként el volt rothadva, valószínűsíthetően a hibás lerakás következményeként. Ugyanis a párnafák be voltak betonozva, majd így került - mindenféle szigetelés nélkül - a hajópadló leszögelésre. Mindezek tetejébe a hajópadlót le is lakkozták, így tökéletesen elzárták a pára útját, szellőzni nem tudott.

A férjem terve a következő: először is felszedte az összes hajópadlót. Ami rothadt állapotú, abból tüzelő lesz (mivel lakkos, így nem a cserépkályhában!), a jobb részeket pedig megpróbálja továbbhasznosítani lambéria gyanánt majd a külső előszobában. A bebetonozott párnafák rothadt részeit is megpróbálja kivésni, majd a helyét hígabb betonnal, vagy csak egyszerűen sóderrel pótolni. Magyarországon vezető pozicióban lévő lamináltpadló forgalmazó cégtől vásároltunk "kastélytölgy" elnevezésű, 8 mm-es lamináltpadlót, valamint párafékezős fóliát és növényi rostból készült hőszigetelő alátétet. A kastélytölgy színű padló színben ugyanolyan, mint a gerenda mennyezet színe, így a hófehérre meszelt falakkal és a majdan sötétbarnára kent ablakokkal kiváló összhatást fogunk elérni.

 A kastélytölgy lamináltpadló 

  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://amihazunk.blog.hu/api/trackback/id/tr241041851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

minyike · http://enkisfalum.blog.hu/ 2009.04.02. 14:51:11

A falak szigeteléséről gondoskodtatok? Mert ha bezárjátok szigeteléssel a talajpárát, akkor törvényszerű, hogy a vályogfalakba fog felhúzódni, hacsak nem szigetelitek a falakat is vagy nem oldjátok meg a talajpára elvezetését.
Nem akarok vészmadárkodni, ne legyen igazam :))

annamarie · http://amihazunk.blog.hu 2009.04.02. 15:06:48

@minyike: Köszi a figyelmeztetést. Ez a ház nem vályogház, téglából épült. Ami felázást láttunk a falon, az a szellőztetés és a fűtés során gyönyörűen kiszáradt. Azonkívül megpróbáljuk a házon kívül, körben is megoldani a vízelvezetést. Maga a lakótér padlója jóval a talajszint felett van, 9 lécsőn kell felmennünk a házba. A ház több mint 5 éve sem lakva, sem fűtve, sem szellőztetve nem volt. Ez sajnos néhol meglátszott, de amióta a mienk, azóta még csak dohos szagot sem érzünk. :-)

minyike · http://enkisfalum.blog.hu/ 2009.04.02. 16:39:19

Azt hittem, vályog... Akkor remélem, nem lesz probléma. :))
A mienk vályog, mi elvezettük a talajpárát. Ezt majd egyszer meg is fogom írni...

videki_porta · http://www.videkiporta.blogspot.com 2009.04.04. 21:12:01

Gratulálok a házhoz, szép helyen van, és a ház is nagyon kedves. A padló lerakása előtt érdemes megnézni a falak szigetelését, és az aljzat szigetelést a falszigeteléssel összekötni.
De ezt biztos tudjátok.

Limara · http://limarapeksege.blogspot.com 2009.04.09. 14:31:05

Szia! Köszönöm, hogy állandó látogatóm lettél! Már egy ideje én is olvasom a blogodat, mi is Őrség szerelmesei vagyunk! :)) Sajnos már tíz éve nem jártunk ott, de talán az idén nyáron sikerül egy kirándulás erejéig! :))

Péterbácsi · http://paraszthaz.mlap.hu/ 2009.04.09. 19:42:13

Annamarie köszi a látogatásodat a szalmatekercsi házamban én is itt voltam és elgyönyörködtem az őrségi szép házatokon.Van még mit tenni, de csodálatos a környezet és aház is. Sok örömet kívánok hozzá!
Van egy másik oldalam is a paraszthaz.mlap.hu/, ajánlom!
Üdvözlettel Péterbácsi

Péterbácsi · http://paraszthaz.mlap.hu/ 2009.04.09. 19:45:25

Már kijavítottam a heartbreakert elég bonyolult a regizés.

annamarie · http://amihazunk.blog.hu 2009.04.10. 09:18:47

@Limara: Ha a nyáron felénk (Kercaszomor) jártok, és mi is ott vagyunk, akkor nagyon szívesen látunk Benneteket!

annamarie · http://amihazunk.blog.hu 2009.04.10. 09:19:44

@Péterbácsi: Láttam már ezt az oldaladat is, gyönyörűek az általad készített nyílászárók, bútorok!

Péterbácsi · http://paraszthaz.mlap.hu/ 2009.04.10. 17:58:22

Újra jöttem gyönyörködni! Ez a ház nem is annyira parasztház, inkább kis kúriának néz ki. Bár tudom, hogy arrafelé sok a hasonló fazonú ház.
Egyébként van egy ötletem, ha mi többen ilyen parasztházasok felajánlanánk egymásnak, úgymond csereüdülésként a házunkat, egész izgalmas lenne más helyeket is felfedezni.
Én máris felajánlom az enyémet! link.paraszthazhu.blogspot.com/

annamarie · http://amihazunk.blog.hu 2009.04.11. 15:16:28

@Péterbácsi: Ez egy nagyon jó ötlet! Ha elkészül a házunk, mi benne vagyunk a csereüdülésben! Legalább felfedezzük azt a tájegységet is.
süti beállítások módosítása