Őrségi parasztházunk

Az ŐRSÉG - a tájegység, amely örökre rabul ejtette a szívünket. Kercaszomor, közelebbről Szomoróc, amelyet most már szűkebb hazánként emlegethetünk.


Az ŐRSÉG... nem is oly rég még azt sem tudtam, hogy merre keressem a térképen. Miután 2007. decemberében ezen a vidéken töltöttünk 3 napot, azóta szinte megállt az idő. Végérvényesen és visszavonhatatlanul beleszerettünk a férjemmel együtt ebbe a vidékbe, s a megoldást kerestük arra, hogy mily módon csempészhetnénk mindennapjaink gondolatába e csodálatos helyet...


Web-napló egy 110 éves parasztház felújításának margójára...

KÁLYHÁS

Cserépkálya, kandalló, kemence(beltéri-kültéri, búbos), kerti sütőalkalmatosságok szakszerű építése, karbantartása garanciával. Cserépkályha elbontása sitt elszállítással. +3630 6929649 e-mail: cskalyha@gmail.com

Képeink

Kedvenc oldalaim

* Kercaszomor
a helyi Önkormányzat hivatalos oldala
* Verolitta Vendégház
az igényes, falusi turizmus
* Őrség.lap.hu
minden, ami az Őrséggel kapcsolatos
* Hétrét Együttes
* Neil Young Sétány
ha szereted az igényes és jó zenét
* Őrségi ingatlanközvetítés, értékbecslés
a mi házunk lelőhelye (is)
* Őrségi Teleház
információk, rendezvények, programok, szálláshelyek
* Őrségi fotók
Kelemen Gábor fotográfus képei
* Őrségi kerámiák
Csótár Rezső népi iparművész, szentgyörgyvölgyi fazekasmester
* Ferencz-porta
bemutató gazdaság, bioporta és szálláshely Szalafőn
* Őrvidék
hasznos információk az őrség tájegységeiről
* Tönköly-porta
Soós Ferenc kercaszomori ökogazda által készített vegetáriánus ételek, hajdínás-étkek, tönköly-párnák
* Bognár Étterem és a Zala Parti Betérő Pizzéria
a környék legfinomabb hajdínás vargányalevese, őrségi specialitásai, magyaros ételei és pizzái
* Térkép
ahol megtalálhatsz bennünket

Kapcsolat

Utolsó kommentek

  • annavoice: Kedves annamarie! Vályogházzal és parasztházakkal kapcsolatosan barangoltam a neten, amikor ráleltem az „Egy vályogház naplója képekben” című blogr... (2013.07.05. 02:14) Költözködünk...
  • fűrészpor: Már azt hittem, hogy vége a blognak. :) Pár hónapja olvastam bele és most kíváncsiságból ide néztem, de már megyek is a blogspotra. :) (2009.12.10. 11:39) Költözködünk...
  • Kaga: @Péterbácsi: Jaja, vagy a blogter is. Esetleg freeblog, de ott a világon mindent megszabnak... (2009.10.30. 14:49) Költözködünk...
  • accipiter: Az egyik barátnőm családja is gondolt egyet és felújították az örökölt kúriát és le is költöztek Kazárra. :) Egyedül dórinak hiányzik Pest a család ... (2009.09.24. 14:51) A felújítás is halad...
  • Péterbácsi: Jól döntöttél a blogspot egy kiváló lehetőség! (2009.08.18. 07:13) Költözködünk...
  • Utolsó 20

Naptár

november 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Gasztro-kitérő: Pálinkában érlelt sajtkrém

2009.06.16. 09:30 - annamarie

Címkék: pálinkában érlelt sajtkrém

Egy kedves barátunktól hallottuk magát az ötletet, amely eredete szerint talán Franciaországból való. Franciahon messzeföldön híres sajtjairól. Olyan sok vidéken foglalkoznak sajtkészítéssel, hogy a különféle francia sajtok száma több, mint 400. A sajtgyártás főleg kisgazdaságokban fejlődött ki, ezért leginkább olyan sajtokat gyártanak, amelyekhez nem kell különleges berendezés. Egyes sajtok megfelelő érlelő pincében készülnek.

A mi sajtkrémünk egyszerűen a konyhánkban készült és ott is érlelődik, még január legelejétől. Vettünk három, különféle karakterű sajtot: márványsajtot, füstölt karavánt és egyszerű trapistát.  

 

 

 

Felkockázás után férjem húsdarálón ledarálta a sajtokat, majd két befőttes üvegbe mérte. Ízesítés gyanánt az egyik üvegbe fehér őrölt bors került, a másikba őrölt kömény. Ha lett volna harmadik üveg, abba valószínűleg fokhagyma került volna. A lényege, hogy az üvegbekerülés után jócskán le kell nyomkodni a sajtokat, hogy jól összepréselődjenek, majd az egészet felönteni pálinkával, egészen addig, amíg ellepi. A legjobb hozzá talán a törköly-pálinka, de mivel nekünk éppen szilva volt otthon, így az került az üvegbe. Ezek után már csak az a dolgunk, hogy néha rá kell nézni, hogy a pálinka ne hogy elpárologjon róla teljesen. Ha szükséges, akkor után kell tölteni.

Mi már kóstoltunk az egyik üvegből, de az igazi premierje majd a legközelebbi őrségi utazásunkkor, a László-napi buli keretében lesz.  Pirítós kenyérre kenve kitűnő különlegesség. Nekem kicsit erősnek tűnt, ezért egy kis adagot margarinnal habosra kevertem, majd még borsoztam és úgy kentem rá a piritósra. Így számomra kellemesebb volt az íze.

A bejegyzés trackback címe:

https://amihazunk.blog.hu/api/trackback/id/tr491188210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hanga-Tahiblogom 2009.06.17. 09:42:30

Végre tudok kommentelni!:)))
Érdekesnek tűnik, én nem szeretem a pálinkát, de ajándéknak biztos elkészítem. Az üveg hányadáig töltöttétek a sajtot és kb. mennyi pálinka került rá?

annamarie · http://amihazunk.blog.hu 2009.06.17. 09:51:58

@Hanga-Tahiblogom: Örülök, hogy tudsz kommentelni! :-))
Az üveget kb. 80%-ig töltöttük sajttal, és rá annyi pálinkát, hogy ép hogy ellepje. Hiszen így tud érlelődni. Mi éppen tegnap vacsira is kóstoltunk a már nyitott üvegből (a fotó kedvéért is), és az a véleményem, hogy a márványsajt íze érződik ki a legjobban, tehát ebből lehet, hogy kevesebbet kéne tenni, mint a többiből.Nekünk is ez a legelső ilyen próbálkozásunk, és nem volt semmi iránymutató hozzá, így kísérletezünk. De a minimum fél év érési időre szükség van!

Hanga-Tahiblogom 2009.06.17. 10:03:43

Az jó, mert, ha most elkezdem, karácsonyi ajándéknak el is készül:)

palócprovence 2009.06.17. 11:26:05

Nagyon izgalmasnak tűnik! Bár ismerve magamat, a 6 hónap...:))

Péterbácsi · http://paraszthaz.mlap.hu/ 2009.06.18. 05:27:37

Nekem nem jön be az ötlet, a sajtot szeretem a pálinkát nem.
El sem tudom képzelni, hogy milyen lehet, de kár a jó sajtért.

annamarie · http://amihazunk.blog.hu 2009.06.18. 08:01:03

@Péterbácsi: Hát a hagyományos magyar ízekhez szokott embernek lehet, hogy kicsit érdekesnek tűnik először az íze, de különlegességnek -főleg valamilyen alkalmi összejövetelen - nagyon finom. Persze mindenki ízlése más és más, nekünk bejött!

Péterbácsi · http://paraszthaz.mlap.hu/ 2009.06.19. 16:18:19

Persze elfogadom, mert ízlések és pofonok különbözőek.
Kellemes hétvégét! Mikor mentek szomorócra?

annamarie · http://amihazunk.blog.hu 2009.06.19. 18:27:49

@Péterbácsi: Kellemes szalmatercsi napokat kívánunk Nektek is! Mi a jövő hét végén megyünk csak egy rövid hétvégére, hosszabb szabira pedig július 6-tól. Már mindjárt itt van az is, számoljuk a napokat visszafelé!

Hanga-Tahiblogom 2009.06.22. 11:02:06

Újabb játékra hívlak, ha van kedved részt venni, kattints a tahiblogom.blogspot.com-ra:)))