Őrségi parasztházunk

Az ŐRSÉG - a tájegység, amely örökre rabul ejtette a szívünket. Kercaszomor, közelebbről Szomoróc, amelyet most már szűkebb hazánként emlegethetünk.


Az ŐRSÉG... nem is oly rég még azt sem tudtam, hogy merre keressem a térképen. Miután 2007. decemberében ezen a vidéken töltöttünk 3 napot, azóta szinte megállt az idő. Végérvényesen és visszavonhatatlanul beleszerettünk a férjemmel együtt ebbe a vidékbe, s a megoldást kerestük arra, hogy mily módon csempészhetnénk mindennapjaink gondolatába e csodálatos helyet...


Web-napló egy 110 éves parasztház felújításának margójára...

KÁLYHÁS

Cserépkálya, kandalló, kemence(beltéri-kültéri, búbos), kerti sütőalkalmatosságok szakszerű építése, karbantartása garanciával. Cserépkályha elbontása sitt elszállítással. +3630 6929649 e-mail: cskalyha@gmail.com

Képeink

Kedvenc oldalaim

* Kercaszomor
a helyi Önkormányzat hivatalos oldala
* Verolitta Vendégház
az igényes, falusi turizmus
* Őrség.lap.hu
minden, ami az Őrséggel kapcsolatos
* Hétrét Együttes
* Neil Young Sétány
ha szereted az igényes és jó zenét
* Őrségi ingatlanközvetítés, értékbecslés
a mi házunk lelőhelye (is)
* Őrségi Teleház
információk, rendezvények, programok, szálláshelyek
* Őrségi fotók
Kelemen Gábor fotográfus képei
* Őrségi kerámiák
Csótár Rezső népi iparművész, szentgyörgyvölgyi fazekasmester
* Ferencz-porta
bemutató gazdaság, bioporta és szálláshely Szalafőn
* Őrvidék
hasznos információk az őrség tájegységeiről
* Tönköly-porta
Soós Ferenc kercaszomori ökogazda által készített vegetáriánus ételek, hajdínás-étkek, tönköly-párnák
* Bognár Étterem és a Zala Parti Betérő Pizzéria
a környék legfinomabb hajdínás vargányalevese, őrségi specialitásai, magyaros ételei és pizzái
* Térkép
ahol megtalálhatsz bennünket

Kapcsolat

Utolsó kommentek

  • annavoice: Kedves annamarie! Vályogházzal és parasztházakkal kapcsolatosan barangoltam a neten, amikor ráleltem az „Egy vályogház naplója képekben” című blogr... (2013.07.05. 02:14) Költözködünk...
  • fűrészpor: Már azt hittem, hogy vége a blognak. :) Pár hónapja olvastam bele és most kíváncsiságból ide néztem, de már megyek is a blogspotra. :) (2009.12.10. 11:39) Költözködünk...
  • Kaga: @Péterbácsi: Jaja, vagy a blogter is. Esetleg freeblog, de ott a világon mindent megszabnak... (2009.10.30. 14:49) Költözködünk...
  • accipiter: Az egyik barátnőm családja is gondolt egyet és felújították az örökölt kúriát és le is költöztek Kazárra. :) Egyedül dórinak hiányzik Pest a család ... (2009.09.24. 14:51) A felújítás is halad...
  • Péterbácsi: Jól döntöttél a blogspot egy kiváló lehetőség! (2009.08.18. 07:13) Költözködünk...
  • Utolsó 20

Naptár

november 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Kora esti szomszédolás

2009.05.07. 10:42 - annamarie

Címkék: szomoróc kercaszomor kürtös kalács

Ez alatt a hét alatt, amit Szomorócon töltöttünk, természetesen nem csak munkára, hanem egy kis kikapcsolódásra is sor került. Kedves szomszédaink meghívására, amely kürtöskalács-sütésre szólt, egy üveg Tokaji kíséretében egyik kora este, a ház mögötti réten keresztül átballagtunk hozzájuk.

Julika már sürgött-forgott, a tészta meg kelt és a tűz is égett már. Én életemben először most láttam ilyet, mert eddig mindig csak vásárokon, vagy Budapesten áruházak mellé telepített bódékban láttam kürtöskalácsot, így tágra nyílt szemekkel figyeltem és próbáltam segédkezni. Maga a tésztája egy egyszerű kelttészta recept: liszt, tojás, tej, élesztő, vaj, pici cukor, pici só. Majd amikor megkelt, kicsit ki kell nyújtani, és hosszú csíkokat kell belőle vágni, majd sodorni. A sütési folyamathoz van egy bizonyos célszerszám, azt hiszem a neve kúpos sütőfa.  A sütőfára a csíkokat fel kell tekerni úgy, hogy a csíkok szélei kissé fedjék egymást, majd cukorban megforgatni, s azután mehet a parázs fölé. Lassan forgatva sütjük, és amíg a cukor mázzá válik, addig a tészta is megsül. A sütés befejeztével óvatosan le kell csúsztatni a kalácsot a sütőfáról, meghempergethetjük cukorban, vagy fahéjas cukorban, vagy akár kakaóban. Még melegen, frissében fogyasszuk el!                                                                             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A frissen sült kürtöskalács illata belengte az egész környéket. Jóízű beszélgetés közben a kalács is elfogyott, mi több, az az üveg Tokaji is, amit direkt erre a célra szántunk. 

A bejegyzés trackback címe:

https://amihazunk.blog.hu/api/trackback/id/tr631107688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

minyike · http://enkisfalum.blog.hu/ 2009.05.07. 22:10:42

Mi is sütöttünk már régebben Kisfaluban, de ha jól emlékszem, fontos mozzanat volt, hogy a sütőfát meg kellett kenni olajjal, hogy ne ragadjon rá a tészta.

annamarie · http://amihazunk.blog.hu 2009.05.08. 10:47:54

@minyike: Köszi minyike, ez valóban fontos mozzanat :-)) de nekem annyira evidensnek tűnik, azért nem is tértem ki rá külön :-))

Péterbácsi · http://paraszthaz.mlap.hu/ 2009.05.09. 15:07:42

íGY SZÉP A PROGRAM!
Kalács tokajival nem rosz! Jó hogy leírod legalább adsz vele ötleteket!