Őrségi parasztházunk

Az ŐRSÉG - a tájegység, amely örökre rabul ejtette a szívünket. Kercaszomor, közelebbről Szomoróc, amelyet most már szűkebb hazánként emlegethetünk.


Az ŐRSÉG... nem is oly rég még azt sem tudtam, hogy merre keressem a térképen. Miután 2007. decemberében ezen a vidéken töltöttünk 3 napot, azóta szinte megállt az idő. Végérvényesen és visszavonhatatlanul beleszerettünk a férjemmel együtt ebbe a vidékbe, s a megoldást kerestük arra, hogy mily módon csempészhetnénk mindennapjaink gondolatába e csodálatos helyet...


Web-napló egy 110 éves parasztház felújításának margójára...

KÁLYHÁS

Cserépkálya, kandalló, kemence(beltéri-kültéri, búbos), kerti sütőalkalmatosságok szakszerű építése, karbantartása garanciával. Cserépkályha elbontása sitt elszállítással. +3630 6929649 e-mail: cskalyha@gmail.com

Képeink

Kedvenc oldalaim

* Kercaszomor
a helyi Önkormányzat hivatalos oldala
* Verolitta Vendégház
az igényes, falusi turizmus
* Őrség.lap.hu
minden, ami az Őrséggel kapcsolatos
* Hétrét Együttes
* Neil Young Sétány
ha szereted az igényes és jó zenét
* Őrségi ingatlanközvetítés, értékbecslés
a mi házunk lelőhelye (is)
* Őrségi Teleház
információk, rendezvények, programok, szálláshelyek
* Őrségi fotók
Kelemen Gábor fotográfus képei
* Őrségi kerámiák
Csótár Rezső népi iparművész, szentgyörgyvölgyi fazekasmester
* Ferencz-porta
bemutató gazdaság, bioporta és szálláshely Szalafőn
* Őrvidék
hasznos információk az őrség tájegységeiről
* Tönköly-porta
Soós Ferenc kercaszomori ökogazda által készített vegetáriánus ételek, hajdínás-étkek, tönköly-párnák
* Bognár Étterem és a Zala Parti Betérő Pizzéria
a környék legfinomabb hajdínás vargányalevese, őrségi specialitásai, magyaros ételei és pizzái
* Térkép
ahol megtalálhatsz bennünket

Kapcsolat

Utolsó kommentek

  • annavoice: Kedves annamarie! Vályogházzal és parasztházakkal kapcsolatosan barangoltam a neten, amikor ráleltem az „Egy vályogház naplója képekben” című blogr... (2013.07.05. 02:14) Költözködünk...
  • fűrészpor: Már azt hittem, hogy vége a blognak. :) Pár hónapja olvastam bele és most kíváncsiságból ide néztem, de már megyek is a blogspotra. :) (2009.12.10. 11:39) Költözködünk...
  • Kaga: @Péterbácsi: Jaja, vagy a blogter is. Esetleg freeblog, de ott a világon mindent megszabnak... (2009.10.30. 14:49) Költözködünk...
  • accipiter: Az egyik barátnőm családja is gondolt egyet és felújították az örökölt kúriát és le is költöztek Kazárra. :) Egyedül dórinak hiányzik Pest a család ... (2009.09.24. 14:51) A felújítás is halad...
  • Péterbácsi: Jól döntöttél a blogspot egy kiváló lehetőség! (2009.08.18. 07:13) Költözködünk...
  • Utolsó 20

Naptár

november 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Gasztronómiai kalandozás - Húsvét alkalmából

2009.04.12. 21:38 - annamarie

Aki ismer engem, az jól tudja, hogy szeretek főzni és tudok is. Köszönhetem ezt annak, hogy már 8 éves korom óta gyakorlom. Észrevehető, hogy itt a blogban is szívesen ajánlom a különböző gasztro-blogokat elolvasásra, többnek már törzsolvasója vagyok és már nem egy receptet én is kipróbáltam.

Most viszont Húsvét alkalmából, amióta Laca a férjem -immár három éve lesz majd ősszel - hagyományosan ő készítette el kissé rendhagyó módon a húsvéti sonkát (és volt már rá példa, hogy a karácsonyi sonkát is). Azért írom, hogy rendhagyó, mert ő nem főzi, hanem a sütőben, tepsiben süti a sonkát. Ezt a fajta elkészítési módot kevesen ismerik, pedig ha tudnák, hogy milyen isteni, szaftos, ízes marad a sonka, akkor talán többen folyamodnának eme módszerhez. Igaz, időt bőven kell rá szánni, nem lehet csak úgy otthagyni, hanem állandóan figyelni és locsolgatni.

Kezdődött azzal, hogy én általában erre az alkalomra úgynevezett parasztsonkát szoktam vásárolni, most is sikeredett két gyönyörű, nagyobb félsonkát választani a hentesnél, több, mint 3 kg súlyban. Lacám a sonkák bőrét bekockázta (ő úgy hívja, hogy beírdalta), majd tepsibe fektetve, fél kg sertészsír hozzáadása után lefóliázta, és betette a sütőbe 200 fokra.

 

 

 

 

 

 

 

 Kezdetben fél óránként rálesett, forgatta, zsírjával locsolgatta, majd amikor a kockázott szalonnarész kezdett szétnyílni, akkor kezdte el ő sörrel locsolgatni. Az egész művelet több, mint 4 órát vett igénybe, de az utolsó 45 percben már igen intenzíven kell ránézni, majd hogy nem 5 percenként. Locsolni a sörös zsírral, vigyázni, hogy ne süljön túl, hiszen akkor nagyon száraz, élvezhetetlen lesz az íze.  Én már rég szúnyókáltam, amikor Laca végzett a sütéssel. Mindenkinek tudom ajánlani a sonkasütést, mert így egy jóval intenzívebb ízt kapunk, mintha főznénk, hiszen ott a főzővízben maradnak az ízaromák. Nem beszélve az utána maradó sült zsírról, hmmmmm... arra húsvét utáni hetekben is rájárunk.

  

 

 

 

 

 

 

Az én dolgom húsvét vasárnap reggel már csak a tojásfőzés, a medvehagymás vajkrém elkészítése, a kalácsszegés és legvégül a felszolgálás volt. Mondanom sem kell, hogy a fogyókúrámat is fel kellett függesztenem erre az ünnepre. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Minden kedves olvasómnak kellemes húsvéti ünnepeket és jó sonkasütést kívánok!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://amihazunk.blog.hu/api/trackback/id/tr471061576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Péterbácsi · http://paraszthaz.mlap.hu/ 2009.04.13. 18:24:54

Nagyon guszta, tényleg rossz nem lehet, bár sok figyelmet kíván, mégis az íze jó lehet és tán szaftosabb is mint a hagyományos. De a sózás eltávozásának lehetősége korlátozott és talán ezért túl sós lehet a végén, vagy tévedek? Oszt lehet rá nyomni a sok serecskét. Persze a fogyókúrát mindenképpen fel kell ebben az esetben függeszteni, mert inkább repedjen a bürke, mint aszalódjon!

palócprovence 2009.04.14. 08:35:53

Nagyon jól néz ki! Ki fogom próbálni! :))