Őrségi parasztházunk

Az ŐRSÉG - a tájegység, amely örökre rabul ejtette a szívünket. Kercaszomor, közelebbről Szomoróc, amelyet most már szűkebb hazánként emlegethetünk.


Az ŐRSÉG... nem is oly rég még azt sem tudtam, hogy merre keressem a térképen. Miután 2007. decemberében ezen a vidéken töltöttünk 3 napot, azóta szinte megállt az idő. Végérvényesen és visszavonhatatlanul beleszerettünk a férjemmel együtt ebbe a vidékbe, s a megoldást kerestük arra, hogy mily módon csempészhetnénk mindennapjaink gondolatába e csodálatos helyet...


Web-napló egy 110 éves parasztház felújításának margójára...

KÁLYHÁS

Cserépkálya, kandalló, kemence(beltéri-kültéri, búbos), kerti sütőalkalmatosságok szakszerű építése, karbantartása garanciával. Cserépkályha elbontása sitt elszállítással. +3630 6929649 e-mail: cskalyha@gmail.com

Képeink

Kedvenc oldalaim

* Kercaszomor
a helyi Önkormányzat hivatalos oldala
* Verolitta Vendégház
az igényes, falusi turizmus
* Őrség.lap.hu
minden, ami az Őrséggel kapcsolatos
* Hétrét Együttes
* Neil Young Sétány
ha szereted az igényes és jó zenét
* Őrségi ingatlanközvetítés, értékbecslés
a mi házunk lelőhelye (is)
* Őrségi Teleház
információk, rendezvények, programok, szálláshelyek
* Őrségi fotók
Kelemen Gábor fotográfus képei
* Őrségi kerámiák
Csótár Rezső népi iparművész, szentgyörgyvölgyi fazekasmester
* Ferencz-porta
bemutató gazdaság, bioporta és szálláshely Szalafőn
* Őrvidék
hasznos információk az őrség tájegységeiről
* Tönköly-porta
Soós Ferenc kercaszomori ökogazda által készített vegetáriánus ételek, hajdínás-étkek, tönköly-párnák
* Bognár Étterem és a Zala Parti Betérő Pizzéria
a környék legfinomabb hajdínás vargányalevese, őrségi specialitásai, magyaros ételei és pizzái
* Térkép
ahol megtalálhatsz bennünket

Kapcsolat

Utolsó kommentek

  • annavoice: Kedves annamarie! Vályogházzal és parasztházakkal kapcsolatosan barangoltam a neten, amikor ráleltem az „Egy vályogház naplója képekben” című blogr... (2013.07.05. 02:14) Költözködünk...
  • fűrészpor: Már azt hittem, hogy vége a blognak. :) Pár hónapja olvastam bele és most kíváncsiságból ide néztem, de már megyek is a blogspotra. :) (2009.12.10. 11:39) Költözködünk...
  • Kaga: @Péterbácsi: Jaja, vagy a blogter is. Esetleg freeblog, de ott a világon mindent megszabnak... (2009.10.30. 14:49) Költözködünk...
  • accipiter: Az egyik barátnőm családja is gondolt egyet és felújították az örökölt kúriát és le is költöztek Kazárra. :) Egyedül dórinak hiányzik Pest a család ... (2009.09.24. 14:51) A felújítás is halad...
  • Péterbácsi: Jól döntöttél a blogspot egy kiváló lehetőség! (2009.08.18. 07:13) Költözködünk...
  • Utolsó 20

Naptár

július 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Társadalmi élet - a középpontban: Kercaszomor

2008.12.10. 15:27 - annamarie

Címkék: falusi turizmus vidék őrségi parasztház szomoróc kercaszomor vidéki ház a legbátrabb falu communitas fortissima

 

December elején egy kedves meghívót találtam e-mailes postafiókomban. Kercaszomor Önkormányzatának meghívására "A legbátrabb falu, Kercaszomor bemutatkozik Budapesten" című rendezvényre voltunk hivatalosak, melyen örömmel vettünk részt.

A rendezvényre Vas megye "főkonzulátusán", a Vasiak Budapesti Baráti Körének is otthont adó, a Szombathelyi Képtár felügyelete alatt működő létesítményben, a Szántó Piroska Múzeumban került sor. Ez az épület a Budapest, I., Várkert rakpart 17. szám alatt található, amely nemcsak a két kíváló Kossuth-díjas alkotónak, Szántó Piroska festőművésznek és Vass István költőnek állít méltó emléket, hanem találkozóhelyéül szolgál a mai magyar irodalom jeles képviselőinek, a fővárosban élő vasi származású lokálpatriótáknak, otthont ad számos kulturális rendezvénynek és találkozónak.

Erre a találkozóra, illetve ünnepségre azért került sor, mert a Magyar Országgyűlés a 2008. évi LXIV. törvény megalkotásával a "Communitas Fortissima" címet adományozta Kercaszomor községnek. A törvény november 20-án lépett hatályba. Ez alkalomból a falu történetét - amely kb. a X-XI. századig vezethető vissza -  Orbán Róbert helytörténész, a trianoni idők helyzetét pedig dr. Zsiga Tibor történész elevenítették fel. A kercaszomori férfiak hőstettéről Ozsváth Imre református lelkész beszélt. A község mai életét - egy kivetítő segítségével képekben is -  Kapornaky Sándor polgármester mutatta be. Szót kapott még a falu szülötte, Pongrácz Dániel is, akinek nagyapja vett részt a harcokban, de később ő saját maga is megjárta a maribori börtönt. Mellesleg kiderült az is, hogy a mi házunk egykor a nagypapa háza volt, és az ő családja építette. A rendezvény házigazdája Soós Kálmán újságíró volt. Kapornaky Gyula Kercaszomor költőjének verseit Horváth Lajos Ottó színművész adta elő.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fotón Kapornaky Sándor polgármester köszönti a vendégeket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A találkozó nagyon jó hangulatúra sikeredett.  A szellemi kikapcsolódás mellé kifejezetten őrségi ételeket és italokat kínáltak megkóstolásra: a többféle ízesítésű kecskesajt mellett volt hajdínás pogácsa, hajdínás-tökmagos lepény, tökös-mákos rétes, zölddiópálinka, mézes pálinka. Ez utóbbit én is megkóstoltam, és hát mondhatom, hogy zamatát tekintve a legjobb fajtából való. A hajdínás étkeket Soós Ferenc kercaszomori lakos készítette, aki ugyancsak megtisztelte jelenlétével az ünnepséget.

Az őrségi étkek mellett szellemi táplálékul Szántó Piroska festőművész képeiből válogatott kiállítást is megtekinthette a nagyérdemű.

 A fotón Kézdi Anna fotóművész látható, aki az Őrség "virág-fotósa". Az én kedvencem tőle a bal oldali fotón látható ködös kép.

 

 

 

 

 

 

 

 

 A rendezvényen a mellett, hogy több, friss, helyi ismeretségre tettünk szert, a felelevenített emlékek és beszámolóknak köszönhetően egy időutazáson vehettünk részt. Hazafelé menet elgondolkodtunk azon, hogy milyen nagyszerű helyre és emberek közé sodort bennünket az Élet, amikor a szomoróci házra esett a választásunk. Most már értem, hogy miért más ez a ház, miben különbözik a többitől. A ház különös aurája, vagy feelingje -amit már első látásra éreztem -  a saját történelmében teljesedik ki.

Kercaszomor költőjének, Kapornaky Gyula versével zárnám e csodás estét:

Kökényvirág

 

"Kökényvirág vagyok

szélben, fagyban élek,

felveri sátramat

hajnali friss ének.

A felhőket, igaz,

soha el nem érem,

a földre borulva

virágzom fehéren.

 

Kökényvirág vagyok,

nem vár engem váza;

arcom a hideg szél, jeges eső vágja.

A fényes kirakat

én rám mért vigyázzon?

Mező fia vagyok,

és csak itt virágzom.

 

Kökényvirág vagyok,

egyszerű, nem hetyke,

de mézet gyűjteni rám száll a méhecske.

Nem vagyok én hiú,

messziről virító,

de este dalolni

reám száll a rigó...

 

Kökényvirág vagyok,

széllel, dallal játszom,

mezőn dolgozókat

illattal megáldom.

Az emberek szíve

előttem kitárva,

örökké virágzom

falusi határba'..."

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://amihazunk.blog.hu/api/trackback/id/tr35815154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.