Őrségi parasztházunk

Az ŐRSÉG - a tájegység, amely örökre rabul ejtette a szívünket. Kercaszomor, közelebbről Szomoróc, amelyet most már szűkebb hazánként emlegethetünk.


Az ŐRSÉG... nem is oly rég még azt sem tudtam, hogy merre keressem a térképen. Miután 2007. decemberében ezen a vidéken töltöttünk 3 napot, azóta szinte megállt az idő. Végérvényesen és visszavonhatatlanul beleszerettünk a férjemmel együtt ebbe a vidékbe, s a megoldást kerestük arra, hogy mily módon csempészhetnénk mindennapjaink gondolatába e csodálatos helyet...


Web-napló egy 110 éves parasztház felújításának margójára...

KÁLYHÁS

Cserépkálya, kandalló, kemence(beltéri-kültéri, búbos), kerti sütőalkalmatosságok szakszerű építése, karbantartása garanciával. Cserépkályha elbontása sitt elszállítással. +3630 6929649 e-mail: cskalyha@gmail.com

Képeink

Kedvenc oldalaim

* Kercaszomor
a helyi Önkormányzat hivatalos oldala
* Verolitta Vendégház
az igényes, falusi turizmus
* Őrség.lap.hu
minden, ami az Őrséggel kapcsolatos
* Hétrét Együttes
* Neil Young Sétány
ha szereted az igényes és jó zenét
* Őrségi ingatlanközvetítés, értékbecslés
a mi házunk lelőhelye (is)
* Őrségi Teleház
információk, rendezvények, programok, szálláshelyek
* Őrségi fotók
Kelemen Gábor fotográfus képei
* Őrségi kerámiák
Csótár Rezső népi iparművész, szentgyörgyvölgyi fazekasmester
* Ferencz-porta
bemutató gazdaság, bioporta és szálláshely Szalafőn
* Őrvidék
hasznos információk az őrség tájegységeiről
* Tönköly-porta
Soós Ferenc kercaszomori ökogazda által készített vegetáriánus ételek, hajdínás-étkek, tönköly-párnák
* Bognár Étterem és a Zala Parti Betérő Pizzéria
a környék legfinomabb hajdínás vargányalevese, őrségi specialitásai, magyaros ételei és pizzái
* Térkép
ahol megtalálhatsz bennünket

Kapcsolat

Utolsó kommentek

  • annavoice: Kedves annamarie! Vályogházzal és parasztházakkal kapcsolatosan barangoltam a neten, amikor ráleltem az „Egy vályogház naplója képekben” című blogr... (2013.07.05. 02:14) Költözködünk...
  • fűrészpor: Már azt hittem, hogy vége a blognak. :) Pár hónapja olvastam bele és most kíváncsiságból ide néztem, de már megyek is a blogspotra. :) (2009.12.10. 11:39) Költözködünk...
  • Kaga: @Péterbácsi: Jaja, vagy a blogter is. Esetleg freeblog, de ott a világon mindent megszabnak... (2009.10.30. 14:49) Költözködünk...
  • accipiter: Az egyik barátnőm családja is gondolt egyet és felújították az örökölt kúriát és le is költöztek Kazárra. :) Egyedül dórinak hiányzik Pest a család ... (2009.09.24. 14:51) A felújítás is halad...
  • Péterbácsi: Jól döntöttél a blogspot egy kiváló lehetőség! (2009.08.18. 07:13) Költözködünk...
  • Utolsó 20

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Gombát ettünk gombával...

2009.07.23. 21:46 - annamarie

Címkék: vargánya gombaszedés galambica nyulica

Első hetünk időjárása elég érdekesen zajlott: volt, hogy délelőtt úgy tűzött a nap, hogy alig bírtuk, aztán dél körül el kezdtek gyülekezni a felhők és óriási zuhé lett belőle. Aztán volt olyan is, amikor már eleve esőre ébredtünk, de délutánra kivirult; és olyan is akadt, igaz csak egyetlen nap, amikor reggeltől-estig zuhogott. Ez a fajta időjárás jócskán kedvezett a gombatermésnek, hiszen esős idő utáni napsütéses időben rengeteg a pára, így a gombák is gomba-mód szaporodnakJ.

 

Első napunkon kedves Béla szomszédunk lepett meg bennünket egy szatyor gombával: volt benne vargánya, zöld, illetve kék galambgomba (erre felé csak galambicának nevezik) és akadt benne sárga rókagomba is, aminek őrségi beceneve: nyulica. Mi annyira nem ismerjük a gombákat (illetve én sehogy sem, hiszen a Csiperke az egyetlen, amit ezidáig a boltban felismertem és megvettem), ezért aztán elővettük a nagy gombás könyvünket, leellenőriztük, elolvastuk az említett gombák felismerhetőségét. Na nem mintha nem bíztunk volna Béla szomszéd kiváló gombász szaktudásában, de biztos, ami biztos és ráadásul így nemcsak Timi, de mi is tanultunk belőle.  Igaz, született őrségi ember nem szed le rossz gombát, csak a pesti „gyüttment”. Rengeteg gombánk volt: a vargányát és a nyulicát felszeltem és kitettük egy nagy kartonpapírra a tűző napra száradni. Természetesen ezt a naplemente után be kell szállítani a házba, hiszen estére mindig lehűlt a levegő, a gomba meg megszívja magát párával, így lassabban szárad. Egész addig kell szárítani, amíg "zörgős" nem lesz, természetesen többször megforgatva. Fagyasztani nem szeretem a gombát: megszívja magát vízzel és olyan lesz, mint a szivacs, ráadásul elveszti az aromáját is.  A galambicákat megtisztítottam és előkészítettem őket másnapra rántott gombának.

 

Másnap Sándor szomszédunk lepett meg bennünket délutánra egy olyan szabadidős program ötletével, hogy traktorral menjünk az erdőre gombászni. A traktor után felakasztottak egy pótkocsit, és ültünk benne vagy 15-en biztos. Előkerült a butykosból egy kis mézespálinka is, így próbáltuk ellensúlyozni az éppen lehűlt hőmérsékletet. A traktor csak egy darabig vitt bennünket, a gombászós helyet már gyalogosan közelítettük meg. Jártuk az erdőt, már lassan ránk is sötétedett – de csak azért, mert újabb esőfelhők gyülekeztek – és gyűjtöttük a gombát. Érdekes módon már nekünk is jobban rá állt a szemünk a vargányára. A vargánya mellett galambicát és tinorrút is sikerült találnunk, no meg nem kevés őzlábgombát. Timi először nem talált semmit sem, de ahogy meglelte az első gombáját, meg volt a sikerélmény, utána aztán nem győztük pakolni a szatyorba (kosarunk sajnos még nincsen, de hamarosan beszerzek egyet erre a célra). A gombászás befejeztével visszapattantunk a pótkocsira, majd Sándor mindenki szatyrát, kosarát átnézte egyenként és kiválogatta az ehető gombákat.

 

A héten még Rózsika szomszédasszonytól sikeredett kapnunk egy nagy kosár gombát, abban főleg vargánya volt, majd a következő héten is kaptunk egy kosárral.

Ennek a sok gombának meg is lett az eredménye: gombát ettünk gombával. Volt rántott galambica sült krumplival, tejszínes gombaleves vargányából és nyulicából, tejfölös gombapörkölt galambicából nokedlivel, gombás pizza, rántott őzláb (csak úgy magában) és villásreggelinek gombás-szalonnás rántotta. Ezen felül több befőttes üveggel sikerült megszárítanunk is, amit hazahoztunk magunkkal. A konyhában a szekrény tetejéről áradó illat állandóan emlékeztet a közös gombaszedés kellemes élményére. Aztán én meg is fogadtam, hogy soha többet csiperke… Összehasonlíthatatlanul jobb íze van az erdei gombának, mint a pincében, zsákban termesztett rokonának.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://amihazunk.blog.hu/api/trackback/id/tr501263178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Péterbácsi · http://paraszthaz.mlap.hu/ 2009.07.24. 06:11:47

Ez tényleg izgalmas volt. Én is szedtem vargányát és galambgombát és szárítottam is. No de traktorral menni az erdőbe? Ráadásul bepálinkázva?

annamarie · http://amihazunk.blog.hu 2009.07.24. 07:55:14

@Péterbácsi: csak egy darabig mentünk trakival. Amilyen esők voltak arrafelé, végig fel volt ázva az út, még a traktor is szenvedett. Ha mindezt saját lábon tettük volna meg, térdig elsüllyedünk az agyagban... Számomra a "bepálinkázva" szó egy picivel többet jelent (már mennyiségben), mint amennyi valójában fogyott, így én nem fogalmaznék. Olvastam én is a gombás bejegyzésed, jó a link is.

Messzenéző Minyon 2009.07.24. 11:45:33

Hát ez nagyon izgalmas program lehetett. Biztosan sokáig, nagyon sokáig emlékezetes marad.

Timi14 2009.07.24. 18:04:29

Nagyon jó volt!
És ahhoz képest hogy amikor odamentem nem is szerettem a gombát...
Most meg IMÁDOM.
Hiányoztok:(
Puszi.

Péterbácsi · http://paraszthaz.mlap.hu/ 2009.07.24. 18:29:12

Persze csak viccesen mondtam, hát a kicsi lánynak nagy élmény lehetett, főleg, hogy előtte tán nem is látott gombát, csak konzervben!
Hát a tengeriek is igencsak jól érezhették magukat, ha még mög is szaporodtak!
Oszt vót-e még valami abban a két hétben?
Tikok nincsenek még? Majd lösznek.

annamarie · http://amihazunk.blog.hu 2009.07.24. 18:46:05

@Péterbácsi: :-)) A tengerimalacok - már amikor nem esett az eső - egész nap kint voltak (persze gondosan lekerítve) és ették a füvet.
Még sok minden történt ebben a két hétben, írom majd folyamatosan. Tikok nincsenek, de nem is lesznek. Ugyanis nálam végelgyengülésben halnának meg, az biztos. Nincs szívem levágni őket. De kecske és szamár biztosan lesz majd - tudom, tudom: a kecske egy irdatlan jószág... :-) már a természetét tekintve.

Jutka. 2009.07.26. 16:37:01

Mindig elolvasom amit irsz,várom a különbözö történéseket.Hát igen közel a természethez jobb az élet.A vargánya gomba ize teljesen más mint a
championé,ha választani kell a vargányára szavazok.A ház felujjitásával is nagyon szépen haladtatok.Viszont aggodok hogy sikerül eladni a Felsöpakonyi házat.Itt az idötényezöre gondolok.Már elöre sajnálom hogy még messzebb kerülsz -kerültök töllünk.Üdvözletünket küldjük,Puszi Jutka.

annamarie · http://amihazunk.blog.hu 2009.07.27. 09:46:50

@Jutka.: Mostanában sok a történés, így van mit olvasnod :-)) A pakonyi házat már hirdetjük, 1-2 év és remélem, elkel. Igen, ha elköltözünk, jóval messzebb leszünk, de ez csak a fizikai távolságra vonatkozik.
süti beállítások módosítása